fredag 27. januar 2012

Tilbakeblikk 2011


Siden jeg hadde en vel lang bloggpause i 2011 er det noen opplevelser jeg ikke har fått delt med dere. Det ene er en fantastisk tur vi hadde til Australia. Ja du leser riktig, i april i fjor reiste jeg, min mann og min mor til Melbourne i Australia for å besøke vår eldste datter som studerte der. Silje reiste i januar til Melbourne på utveksling og var der til i juni. Hun gikk på Deakin university.

Vi hadde en fantastisk flott tur. Reisen tok lang tid ca 30-33 timer, men flyene var flotte og med håndarbeid, masse lesestoff, filmer og god service gikk det helt greit. Vi reiste med Qatar airways, veldig bra flyselskap og anbefales.

I Melbourne var vi skikkelige turister, med ryggsekk og fotoapparat. Silje tok oss med på det meste som liksom skulle være turistattraksjoner. Når hun måtte være på skolen ruslet vi rundt i byen og ble kjent med den på egen hånd. Selv om vi ikke på langt nær fikk sett "alt". Byen e jo gigant i forhold til våre dimensjoner. Hør bare her, det bor over 3,8 millioner innbyggere i Melbourne og er en av verdens største byer i utstrekning. Helt utrolig og der har vi vært.


Her er litt fakta om Melbourne:

Melbourne er hovedstad i den  australske delstaten Victoria og er den nest største byen i Australia med et antatt innbyggertall i 2006 på 3,8 millioner. Byen er en av verdens større byer når det gjelder utstrekning. Melbourne er en viktig by for AUstralias industri og finans, en tredjedel av de største utenlandske selskapene i Australia har hovedkontor her. Melbourne har også Australias største havn.

Klimaet i Melbourne er mildt, men byen er kjent for skiftende vær, og det sies at Melbourne har fire årstider på ett døgn. Det finnes årstider i staten Victoria og Melbourne. Årstidene er motsatt av Norge. Vinteren i Melbourne er fra juni til september, og temperaturene ligger normalt mellom 5 og 15 grader. Det kan også være varmere, men sjelden kaldere. Ingen har vinterdekk på bilene i Melbourne, men pendlere fra innlandet kan oppleve frost og glatte veier. Sommertemperaturene ligger normalt mellom 20 og 30 grader. I perioder kan temperaturen ligge på rundt 40 grader.

Historie
Melbourne ble grunnlagt den 10.mai 1835 av en gruppe nybyggere. i motsetning til flere av Australias andre storbyer som ble grunnlagt som straffekolonier. Da det ble oppdaget gull i Victoria vokste byen sterkt. På 1880-tallet var byen den nest største i det britiske imperiet. I 1901 ble Melbourne hovedstad for den australske føderasjonen. I 1927 ble hovedstaden flyttet til Canberra.
Utover første halvdel av 1900-tallet vokste byen jevnt. Da Melbourne avholdt sommer-OL i 1956 var det første gang de Olympiske leker ble avholdt på den sørlige halvkule.
(Wikipedia)

Ei helg leide vi bil og reiste vestover langs kysten tilen liten surfelandsby som heter Lorne. I Australia er det venstrekjøring og det var jo ei lita utfordring, men Wiggo tok den på strak hånd og gjennomførte bilkjøringen veldig bra. I Lorne leide vi en flott hytte. På verandaen fikk vi besøk av utrolig mange kakaduer, de var så tamme og spiste rett av hånden vår. Lørdagen reiste vi langs "the great ocean road". Målet for turen var de tolv apostlene.



Her er litt fakta:

Great Ocean Road

I Australia finner man en av verdens flotteste veistrekninger, Great Ocean Road. Den strekker seg fra Torquay vest for Melbourne og over 300 km til den gamle hvalfangerbyen Warrnambool. Veien går langs Australias sørkyst med utsikt over Sydhavet. Veien ble bygget etter Første Verdenskrig av de hjemvendte soldatene, som et minnesmerke for deres falne soldatkamerater.

De 12 ApostleneDe 12 Apostlene er 12 store sandsteins søyler som står ute i havet langs kysten. Opprinnelig fantes det 12, men havet arbeider seg voldsomt innover kysten og ødelegger med tiden sandsteinssøylene. Langs denne kyststrekningen finner man voldsomme loddrette klipper som Sydhavet har utarbeidet med tiden. Her er all bading forbudt, og når man står og kikker ut over området fra broer som er bygget for turistene så forstår man hvorfor. De 12 Apostlene er en av de mest fotograferte turistattraksjonene i Australia.

 

Vi hadde en utrolig flott dag. Selv om det regnet fikk vi sett de tolv apostelene (heller det er vel bare 8 igjen), ville koalabjørner, surfere i aksjon langs strendene og utrolig flott natur. Vi opplevde å kjøre oss vill inn i en jungel etter litt uoppmerkshet fra kartleseren, men kom oss vel hjem etterhvert.



En av dagene reiste vi til en park der dyrene for det meste går rundt slik de vill. Vi fikk mate dem også. Her traff vi på kenguru, koalbjørn, Wallaby, dingo og masse andre rare vesner. En fantastisk opplevelse var det da vi fikk stryke en koalabjørn, pelsen var utrolig myk nesten som en kosebamse.


Australiat-uren var en flott opplevelse som vi aldri kommer til å glemme




post signature

2 kommentarer:

  1. Hei hei hei først av alt mener du vell tilbakeblikk 2011, ikke 2010. For det andre, hva mener du med uoppmerksomhet fra kartleser?? =p hehe ikke min feil at alle i bilen sovnet og pappa kjørte oss inn på en gudsforlatt vei og vekket oss i full panikk midt inne i regnskogen med lite bensin på tanken.

    SvarSlett
  2. ja 2011 skrivefeil....
    Feilkjøringa - kunne ikke skylde på pappa veit du:)
    Men det va jo artig:)

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...